Nevšední zážitky

Tibetský nebeský pohřeb

Když někdo řekne slovo Tibet, okamžitě si představím usmátého Dalajlámu v červeno žlutém jednoduchém rouchu nebo oscarový film 7 let v Tibetu s Bradem Pittem. Mírumilovných mnichů, buddhismus a lásku ke všemu živému, od kytičky až po mravence. Pískové obrazy, které mniši staví hodiny a potom zametou, aby dokázali, že všechno na světě je pomíjivé. Pokud se mi to jednou podaří, toto magické místo určitě navštívím, ovšem už dnes vím, že jednu věc si určitě nechám ujít – tibetský nebeský pohřeb.

Pod slovem nebeský, si asi málokdo představí následující scénář. Když někdo v Tibetu zemře, mrtvé tělo domácí vynesou na vrch skály, kde ho nejčastěji láma s funkcí tzv. „Rogyapasa“ začne porcovat na malé kusy, podporovaný zpěvem manter. Když mrtvolu nařízne, přivolá hladové supi, které již většinou blízko trpělivě čekají na hostinu. Jelikož supi obvykle nejprve otrháme maso, rogyapas se později snaží rozdrtit kosti a lebku pozůstalého a sype jejich „camp“ (mouka z ječmene a máslový čaj), aby jejich supi a jiné ptáky snědli co nejrychleji. Příbuzní se během celého rituálu povídají a sledují, jak supi požírají zbytky mrtvého. Zvláštní? Hnusné? Raději jsem sem nedal ty nejvýstižněji fotografie, i když je jejich na internetu množství, stejně jako video záběrů …

Nyní však zkusím tradiční tibetský způsob pohřbívání zosnulýcho popsat tak, jak to prý vnímají oni. Tibeťané považují lidské tělo za schránku, kterou na určitý čas využívá naše duše, dokud se později neprevtelí do jiného tvora. Právě supi považují za mystické bytosti, které pomáhají zbavit duši zbytků těla a přenést ji tak do nebeských výšek. Rituál má symbolizovat také gesto poslední šlechetnosti, kdy člověk své (již zbytečné) tělo obětuje, aby nakrmil dravci, které tak nemusí zabíjet jiná zvířata. Navíc je tento pohřeb extrémně praktický, protože půda je příliš tvrdá aby těla zakopávali. Dřeva je ve vysokých horách velmi málo, proto mrtvých spalují jen výjimečně. Tělo se takto díky dravcem bez zanechání stopy vrátí do přírody.

1 komentář

  • Podle zkušených rybářů, dostat úlovek v zimě není tak jednoduché. Je důležité používat různé pasti, jako atraktanty nebo látek určených k aromatizaci; co bylo dříve účinne byly anýzove kapky nebo tmavý chléb. Po nějaké době, odborníci pochopily, že ryby nejsou tak nešikovný, jak bývaly v minulosti. V současné době, ryby potřebují něco neobvyklého. https://rybydynamit.com/#6 Po celou dobu závodů platí přísný zákaz poškozování pobřežního porostu a zakládání otevřených ohňů (povoleno používání nadzemních vařičů). Soutěžícím bude předán lovný sektor uklizený a na konci závodů bude opětovně přebírán v původním čistém stavu. Organizátor požaduje dodržování pořádku. Za úplatu lze zajistit pivo a občerstvení.

Zanechte komentář.